Wat is gastronorm?

Het gastronormsysteem is ontstaan in Zwitserland en werd begin jaren ’70 overgenomen door de British Standards Institution. Strikt genomen is gastronorm een maat voor de capaciteit van een container. Dit kunnen containers zijn van onder andere massief metaal, zoals braadbakken, geperforeerd metaal voor stomen, gehard glas of wegwerpartikelen als aluminiumfolie. Een veel voorkomende afkorting voor gastronorm is GN. Het gastronormsysteem begon als een manier om de capaciteit van een oven of koelkast te maximaliseren. De bedoeling was dat er containers zouden worden gebruikt die perfect passen, zodat er geen enkele ruimte in de oven of koelkast onbenut blijft. Voor de fabrikanten van keukenapparatuur en oven en koelkast containers biedt gastronorm een uniform systeem waarmee maximale efficiëntie kan worden gegarandeerd. In de volksmond worden deze containers vaak gastronormbakken genoemd. In de afgelopen decennia heeft het gastronormsysteem zich verder uitgebreid naar pannen, gekoelde voorbereidingstafels, magnetrons… in feite de meeste keukenapparatuur waarin containers worden gebruikt. Een gastronormcontainer van volledige grootte wordt aangeduid als GN 1/1 en is 530 mm lang en 325 mm breed. Alle andere maten zijn hierop gebaseerd. Zo is een GN 1/3 gastronormbak standard 325 mm breed, net als bij een GN 1/1 bak. De lengte is echter drie keer zo klein met 176 mm. Een GN 2/1 bak is 530 mm lang bij 650 mm breed. Het eerste getal gaat dus om de breedte van de container en het tweede getal om de lengte. Het volledige scala aan maten is 2/1, 1/1, 2/3, 1/2, 1/3, 1/4, 1/6 en 1/9. Er is ook een 2/4 (een "lange helft" van 530 x 162 mm) en 2/8 (een "lange kwart" bij 325 x 132 mm). De standaard gastronormdieptes zijn 10 mm, 20 mm, 40 mm, 65 mm, 100 mm, 150 mm en 200 mm. De diepte van de container is natuurlijk belangrijk met betrekking tot de capaciteit van de oven of koelkast. Een fabrikant adverteert misschien dat een oven 10x GN 1/1 aan kan, maar met welke diepte? Aan de hand van de apparatuur waar u de gastronormbakken in wilt gaan gebruiken, is het een puzzelwerkje welke bakken u precies nodig heeft. Zoals we hierboven al benoemen, is de diepte erg belangrijk. Vervolgens kunt u de verdeling naar eigen wens invullen.